Ik mag jou niet
Als je in een team werkt, is er altijd wel een collega waar je het minder goed mee kunt vinden. Omdat jullie met elkaar verantwoordelijk zijn voor het behalen van positieve resultaten, ben je toch tot elkaar veroordeeld. Ondanks je tegenzin laat je je van je beste kant zien. Je wilt niet flauw doen en het werk moet nou eenmaal gedaan worden.
Hoe langer jullie met elkaar werken, hoe langer de lijst met ergernissen. Sommige ergernissen komen steeds terug, waardoor je er tegenop gaat zien om bepaalde klussen samen te moeten doen. Je hebt wel eens een training feedback geven gevolgd, maar je ziet het totaal niet zitten om dat te gaan doen.
In eerste instantie hoop je dat het vanzelf overgaat. Als dat niet zo is, loopt je hoofd waarschijnlijk vol met allerlei gedachten in de trant van: “Waarom gedraagt deze persoon zich niet op een andere manier.” “Als diegene nou maar een beetje meer … of een beetje minder … “
Er komt een moment dat je eigen hoofd te klein wordt voor al deze gedachten en dat je ze uit gaat spreken tegen je collega’s. Natuurlijk hoop je dat jouw irritaties worden herkend en dat je medestanders vindt in je ongenoegen. Stiekem weet je wel dat je aan het roddelen bent, maar ja, dan moet die collega maar niet zo stom doen.
Ook thuis begin je te praten over die vervelende collega. Elke keer dat je je verhaal doet, bevestig je je eigen gelijk. Je bent alleen maar aan het wijzen en dat voelt eigenlijk best lekker. Aan de situatie verandert er echter niets.
Omdat je het toch wel lullig vindt hoe je reageert op het gedrag van je collega, neem je je voor om wat je voelt aan de kant te schuiven en je schouders eronder te zetten. De situatie is nou eenmaal zo, dus daar moet je het mee doen. Elke keer als je irritaties op voelt komen druk je ze weg. Je zet een glimlach op je gezicht en doet je best om te voorkomen dat het een conflict wordt.
Bijna zonder dat je het in de gaten hebt, gaan je kaken wat strakker staan. Je schouders trek je net wat meer op en af en toe ga je naar huis met een lichte hoofdpijn. Een hoofdpijn die in de loop van de tijd steeds een beetje erger wordt. Naast het gedoe met je collega heb je er nu een probleem bij. Fysieke klachten.
Om lekker te kunnen werken wil je van je lichamelijke klachten af, dus ga je op zoek naar een fysiotherapeut. Je laat je masseren en je doet trouw je oefeningen.
De samenwerking met je collega blijft slecht en je fysieke klachten verdwijnen niet. De kans is groot dat je niet in de gaten hebt dat ze met elkaar te maken hebben. Elk gevoel dat je onderdrukt, zoekt een uitweg in de vorm van fysieke pijn. En dat is behoorlijk verwarrend, omdat we de neiging hebben om fysieke pijn als oorzaak van onze problemen te zien in plaats van als een gevolg.
Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door op een rustig plekje te gaan zitten met pen en papier. Stel jezelf de vraag: ‘Welk gevoel wil niet gevoeld worden.’ Zet je pen op het papier en begin te schrijven. Denk er niet teveel over na. Loop letterlijk en figuurlijk leeg via je pen op je papier. Je mag totaal ongenuanceerd opschrijven wat er in je opkomt. Jij bent de enige die het zal lezen.
Waarschijnlijk schrijf je allereerst over wat je boos maakt op je werk. Stop vooral niet als dat verhaal op papier staat. Want hoe langer je schrijft, hoe meer je zult merken dat je gaat schrijven over de werkelijke bron van al je boosheid. De collega met wie je niet lekker werkt, raakt iets bij je dat er al veel langer zit. Er wordt op knoppen gedrukt die je vakkundig hebt verstopt. Het is niet de collega die jou het leven zuur maakt, het is je eigen kunst van het verstoppertje spelen voor de diepere oorzaak.
Schrijf zo vaak en zo lang als je nodig hebt. Je zult merken dat alles lichter wordt. Zowel in je gevoel als in je lijf. In deze lichtheid ontstaan ideeën over wat je kunt doen om uit deze impasse te komen. Misschien heb je die collega daar helemaal niet eens bij nodig. En als je wel in gesprek gaat met je collega, dan zal dat een gesprek zijn zonder verwijten. Dat wordt dan een ander gesprek dan het klassieke feedbackgesprek.
Een goede onderlinge communicatie op de werkvloer vergroot het werkplezier en voorkomt uitval door fysieke klachten. Dus als je de beschreven situatie herkent en jouw organisatie wil daarmee Aan de BAC, dan ga ik daar graag met je over in gesprek.